O nagradi

"NAGRADA MILOŠA CRNJANSKOG"

Jedan od osnovnih ciljeva Zadužbine Miloša Crnjanskog, kako je to u testamentu gospođe Crnjanski naznačeno, je da podstiče domaće književno stvaralaštvo, dodeljujući "Nagradu Miloša Crnjanskog" - domaćem piscu za najbolju prvu knjigu iz svih oblasti u kojima se ogledao i sam Crnjanski (roman, pripovetka, poezija, drama, esej, putopis, memoaristika), kao i nagradu "Stražilovo" - za najbolji studentski rad o delu Miloša Crnjanskog.

Testamentom gospođe Crnjanski određeno je da nagrade dodeljuje Žiri, čiji će doživotni predsednik biti Nikola Milošević.

Ove nagrade dodeljuju se od 1981, svake druge godine. Do danas je dodeljeno 45 "Nagrada Miloša Crnjanskog" i dve nagrade "Stražilovo". "Nagrada Miloša Crnjanskog" i "Stražilovo" donose laureatima određene novčane iznose, a prva još i Povelju i mesinganu Plaketu sa likom Miloša Crnjanskog (rad vajara Nebojše Mitrića), a druga - Diplomu.

U dosadašnjem radu Žirija, pored predsednika Nikole Miloševića, učestvovali su još i Milorad Đurić, Đorđije Vuković, Srba Ignjatović i Dimitrije Tasić.

Ovogodišnji žiri čine: prof.dr Milo Lompar, predsednik, prof.dr Radivoje Mikić i dr Slađana Jaćimović.

 Sponzor Nagrade Miloša Crnjanskog za 2013 i 2015 godinu.